Δύσκολος θα είναι ο δικαστικός χειμώνας για πολλούς επιχειρηματίες οι οποίοι έχουν εμπλακεί σε σοβαρές κακουργηματικές πράξεις που επισύρουν βαριές ποινές.
Δύσκολος θα είναι ο δικαστικός χειμώνας για πολλούς επιχειρηματίες οι οποίοι έχουν εμπλακεί σε σοβαρές κακουργηματικές πράξεις που επισύρουν βαριές ποινέςΟγκώδεις δικογραφίες που έχουν απασχολήσει πολλές φορές τα ΜΜΕ και έχουν ξεχαστεί σε κάποιο ανακριτικό συρτάρι ή αργούν να τελεσιδικήσουν θα αρχίσουν εκ νέου να κινούνται.
Παρά τα δυσεπίλυτα προβλήματα που ταλανίζουν εδώ και χρόνια την ελληνική Δικαιοσύνη -στα οποία έχουμε αναφερθεί εκτενώς-, οι δικαστικές αρχές καλούνται να δικάσουν υποθέσεις που σέρνονται για καιρό στα εδώλια των δικαστηρίων.
Ανάμεσα σε αυτές ξεχωρίζουν η υπόθεση Βατοπεδίου, η υπόθεση των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας Energa και Hellas Power, υποθέσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων, η εκδίκαση της υπόθεσης των «θαλασσοδανείων» της Proton Bank, η δίκη για τα δάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, καθώς και η ολοκλήρωση της δίκης για τη Χρυσή Αυγή.
Μονή Βατοπεδίου
Τελευταία εξέλιξη στην πολύκροτη υπόθεση ήταν η απόφαση που εκδόθηκε από το Τριμελές Εφετείο Κομοτηνής.
Εκδόθηκε με ημερομηνία 29-12-2015 η με αριθμό 197/2015 απόφαση, η οποία δέχθηκε την έφεση του Ελληνικού Δημοσίου, απέρριψε την έφεση της Μονής Βατοπεδίου και τις παρεμβάσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου, της Εκκλησίας της Ελλάδος, της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους και της Ιερού Κοινού του Παναγίου Τάφου και απέρριψε στο σύνολό της την αρχική αγωγή της Μονής Βατοπεδίου κατά του Ελληνικού Δημοσίου.
Με βάση την πρωτόδικη απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ροδόπης, που εκδόθηκε με καθυστέρηση αρκετών ετών λόγω του σκανδάλου που είχε ξεσπάσει, η αγωγή της Μονής Βατοπεδίου είχε γίνει δεκτή εν μέρει και μόνο για 3.000 από τα 27.000 στρέμματα που διεκδικούσε με βάση αυτοκρατορικά χρυσόβουλα, ενώ με την τελεσίδικη απόφαση του Εφετείου δικαιώνεται πλήρως το Δημόσιο που διατηρεί όλες τις εκτάσεις της Λίμνης.
Από τη μεριά του, το Πατριαρχείο, ο Πανάγιος Τάφος και η Κοινότητα του Αγίου Όρους είχαν παρέμβει υπέρ της Μονής προκειμένου να μη διαταραχθεί το κύρος των χρυσοβούλων, με τα οποία κατέχουν άλλες εκτάσεις. Πρόεδρος της σύνθεσης του Εφετείου ήταν ο Χρήστος Τζανερίκος, εισηγήτρια η Μυρσίνη Παπαχίου και μέλος ο Μιχάλης Κακαμανούδης.
Πώς ξεκίνησε το σκάνδαλο της Μονής και οι «ιερές» ανταλλαγές
Η υπόθεση σε πρώτο βαθμό είχε συζητηθεί στις 5.11.2003 και η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ροδόπης (87/2008) δεν δημοσιεύθηκε μετά τη διάσκεψη των δικαστών, καθώς υπήρξε ο γνωστός συμβιβασμός μεταξύ του Δημοσίου και της Μονής. Στη συνέχεια ακολούθησε παρέμβαση του τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιώργου Σανιδά και του τότε επιθεωρητή δικαστηρίων και αντιπροέδρου του Α.Π. Ιωάννη Παπανικολάου, με αποτέλεσμα να δημοσιευθεί η επίμαχη απόφαση με καθυστέρηση τεσσάρων ετών.
Η αρχική αυτή αγωγή ήταν η «ρίζα» του τεράστιου σκανδάλου της Μονής Βατοπεδίου, καθώς, μετά τις αντιδράσεις κατοίκων και των Δικηγορικών Συλλόγων Ξάνθης και Ροδόπης όταν ξέσπασε η υπόθεση το 2003, η κυβέρνηση Καραμανλή είχε προχωρήσει στις περιβόητες ανταλλαγές με άλλα ακίνητα-φιλέτα του Δημοσίου στην υπόλοιπη χώρα. Έκτοτε, και μετά την αποκάλυψη, ακολούθησαν ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις και διώξεις για πολιτικούς, μοναχούς, δικαστικούς κι άλλους παράγοντες επί πρωθυπουργίας Καραμανλή, καθώς το σκάνδαλο ξεκίνησε από αυτήν την απόφαση.
Κομβικής σημασίας για την τύχη των ανταλλαγών
Σε ποινικό επίπεδο, η υπόθεση βρίσκεται στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας, ενώ περιπλέκεται ακόμη πιο πολύ, έπειτα από τη σχετική απόφαση (κατά της οποίας αναμένεται να ασκηθεί αίτηση αναίρεσης στον Άρειο Πάγο) και τη δημοσίευσή της. Η εξέλιξη θεωρείται κομβική, καθώς τίθεται σε νέα βάση η τύχη των ανταλλαγών που έγιναν στη βάση του συμβιβασμού του Δημοσίου με τη Μονή.
Πρόκειται για μια υπόθεση που ως γνωστόν είχε οδηγήσει στην πτώση της κυβέρνησης Καραμανλή και για την οποία ακόμα δεν έχουμε το τελικό συμπέρασμα από την Ελληνική Δικαιοσύνη, εάν δηλαδή τελικά η ανταλλαγή μεταξύ εκτάσεων της Μονής Βατοπεδίου και του Ελληνικού Δημοσίου ήταν επικερδής για το τελευταίο.
Energa – Hellas Power
Πρόκειται για υποθέσεις που δικάζονται επί μήνες και μετά την καλοκαιρινή διακοπή των δικαστηρίων αρχίζουν να απασχολούν εκ νέου όχι μόνο τη Δικαιοσύνη αλλά και την κοινή γνώμη, αφού ως γνωστόν στην υπεράσπιση των κατηγορουμένων έχουν «εμπλακεί» και πολιτικά πρόσωπα.
Οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση Energa και Hellas Powerείναι οι υπεύθυνοι των εταιρειών που πρώτες έσπευσαν να υποβάλουν έγγραφες δηλώσεις προς το Συμβούλιο Εφετών ότι συναινούν και επιθυμούν να αποδοθούν αμέσως, χωρίς καμία επιφύλαξη ή καθυστέρηση, τα οφειλόμενα στο ελληνικό Δημόσιο και σε πολλούς δήμους της χώρας, ποσά τα οποία ανέρχονται σε 85 εκατ. ευρώ.
Πρόκειται για χρήματα που έπρεπε να μπουν στα δημόσια ταμεία από το γνωστό «χαράτσι» στους λογαριασμούς του ρεύματος, τον ειδικό φόρο κατανάλωσης που είχε επιβληθεί στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και από οφειλόμενα δημοτικά τέλη.
Η εξόφληση
Πρέπει να σημειωθεί, πάντως, ότι ήδη από τον Ιανουάριο του 2012, οπότε και έκλεισαν όλοι οι λογαριασμοί των εταιρειών και απαγορεύτηκε η κίνησή τους (με διατάξεις του προέδρου της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας), οι κατηγορούμενοι ζήτησαν με αλλεπάλληλα έγγραφά τους προς όλες τις δικαστικές, διοικητικές και πολιτικές αρχές της χώρας καθώς και από τον ίδιο τον πρόεδρο της αρμόδιας Αρχής να αποδεσμευτούν τα χρήματα που παρέμεναν δεσμευμένα στους λογαριασμούς τους, προκειμένου να εξοφληθούν τόσο το Δημόσιο όσο και οι δήμοι.
Ωστόσο, δεν έγινε τίποτα μέχρι την ψήφιση του Νόμου 4312/2014, που παρέχει τη δυνατότητα να υποβληθούν στο Δικαστικό Συμβούλιο ή στο δικαστήριο δηλώσεις συναίνεσης για την άμεση επιστροφή των χρημάτων σε Δημόσιο και δήμους, με εγγραφή στους κωδικούς του προϋπολογισμού.
Η εισαγγελέας
Η δίκη των υπευθύνων των δύο εταιρειών άρχισε τον Φεβρουάριο του 2014. Ο Νόμος 4312 οδηγούσε στην άμεση είσπραξη οφειλομένων, δηλαδή σε άμεση ικανοποίηση του Δημοσίου και των δήμων. Ωστόσο, αιφνιδιαστικά η εισαγγελέας της έδρας εξέφρασε επιφυλάξεις για την αποδοχή των σχετικών δηλώσεων συναίνεσης.
Ζήτησε μάλιστα από το δικαστήριο να θεωρηθούν απαράδεκτες, υποστηρίζοντας ότι με αυτές δεν ικανοποιούνται όλες οι απαιτήσεις των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου από τις συναλλαγές αγοραπωλησίας ενέργειας και λοιπές χρεώσεις χρήσης του συστήματος, που καταγράφηκαν κατά τον χρόνο παραγωγικής λειτουργίας των δύο εταιρειών.
Όλα αυτά παρά το γεγονός ότι οι εν λόγω απαιτήσεις είναι ακόμη ανεκκαθάριστες και την ώρα που στα πολιτικά δικαστήρια εκκρεμούν δεκάδες αγωγές που έχουν ανταλλάξει μεταξύ τους τα ΝΠΙΔ και οι προμηθεύτριες εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας.
Έτσι, μόνο μετά την εκδίκαση αυτών των αγωγών και την έκδοση τελεσίδικων αποφάσεων θα είναι δυνατόν να προσδιοριστούν οι οφειλέτες και το ύψος των χρεών. Πρόκειται για μια υπόθεση που το αποτέλεσμά της αναμένει με αγωνία η σημερινή κυβέρνηση, αφού στο παρελθόν είχε εμπλέξει σε αυτή στελέχη της ΝΔ.
Εξοπλιστικά προγράμματα
Η εισαγγελέας εφετών Ελισάβετ Βίδρα πριν από μία εβδομάδα πρότεινε να δικαστούν έξι από τους συνολικά 11 κατηγορουμένους στην υπόθεση που αφορά στην εξαγορά του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος μικρού βεληνεκούς OSA AMK, η οποία μπήκε στο «μικροσκόπιο» της Δικαιοσύνης μετά την απολογία του πρώην αναπληρωτή διευθυντή Εξοπλισμών Αντώνη Κάντα.
Η ομολογία του Αντώνη Κάντα τον Δεκέμβριο του 2013 πως το «δώρο» του για την επίμαχη προμήθεια ανήλθε σε 1,7 εκατ. δολάρια άνοιξε τον ασκό του Αιόλου και η έρευνα δεν άργησε να φθάσει στα πρόσωπα που φέρονται να εμπλέκονται.
Στην πρότασή της, η εισαγγελέας εισηγείται την παραπομπή ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων των Λάμπρου Μπαρτζώκα, Αντώνη Κάντα, Ζαν Κλοντ Όσβαλντ, Σπύρου Μεταξά, Φάνη Λυγινού και Γιάννη Σμπώκου, κατά περίπτωση για ενεργητική και παθητική δωροδοκία σε βάρος του Δημοσίου, αλλά και για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.
Πρόσωπο-«κλειδί» στην υπόθεση φαίνεται ότι ήταν ο Λάμπρος Μπαρτζώκας ως -τότε- υπάλληλος της κρατικής ρωσικής εταιρείας «ROSOVOORUZEHNIA», ο οποίος, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του Αντώνη Κάντα, τον δωροδόκησε για το αντιαεροπορικό σύστημα με 1,7 εκατ. δολάρια.
«Ο κ. Μπαρτζώκας επισκεπτόταν πολύ συχνά το γραφείο του κ. Σμπώκου. Αργότερα μάλιστα εμφανιζόταν και ως διεθνής σύμβουλος εταιρείας στην Ελλάδα που είχε αναλάβει τα αντισταθμιστικά των TOR (...) Περί το 1998 μου είχε πει ότι από το πρόγραμμα OSA που αυτός μεσολαβούσε, η προμηθεύτρια εταιρεία θα έδινε στον κ. Σμπώκο πολλά λεφτά γιατί ήταν πολύ απαιτητικός, μέχρι που τους είχε εκνευρίσει» είχε αναφέρει -μεταξύ άλλων- στην απολογία του.
«Οταν ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα και υπεγράφη η σύμβαση, ρώτησα τον κύριο Μπαρτζώκα πόσο θα είναι αυτό το δώρο που μου είχε πει» ανέφερε απολογούμενος o Κάντας και πρόσθεσε: «Μου απάντησε ότι δεν ξέρει ακόμη ακριβώς, γιατί έχει εκτός από εμένα και πιο 'ψηλά' υποχρεώσεις. Δεν μου προσδιόρισε ποιους, αλλά πιο ψηλά από εμένα ήταν ο κ. Σμπώκος και ο κ. Τσοχατζόπουλος. Ο κ. Μπαρτζώκας επισκεπτόταν συχνά το γραφείο του κ. Σμπώκου».
Κατά την απολογία του ενώπιον των ανακριτών, ο Αντώνης Κάντας ισχυρίστηκε, δε, ότι ο κ. Μπαρτζώκας εμφανιζόταν αργότερα και ως διεθνής σύμβουλος μιας εταιρείας στην Ελλάδα που είχε αναλάβει τα αντισταθμιστικά των TOR -M1.
H εισαγγελέας, ωστόσο, προτείνει να κηρυχθεί απαράδεκτη η ασκηθείσα ποινική δίωξη σε βάρος των αδελφών Γιώργου και Πέτρου Χριστοδουλίδη, του Γιώργου Καμάρη, αλλά και του Γιάννη Σμπώκου για τη μερικότερη πράξη του «ξεπλύματος» λόγω εκκρεμοδικίας. Μάλιστα, με την ίδια πρόταση ζητεί την απόρριψη της αίτησης του Λάμπρου Μπαρτζώκα για άρση του περιοριστικού όρου της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα,.
Τον τελικό λόγο για την παραπομπή ή μη των κατηγορουμένων σε δίκη θα έχει το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας.
PROTON BANK (Λαυρεντιάδης)
Μια υπόθεση η οποία «καρκινοβατεί» και πάει από αναβολή σε αναβολή αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα.
Ιστορικό
Μια από τις πλέον πολυσυζητημένες υποθέσεις είναι αυτή των επισφαλών δανείων της Proton Bank, ύψους περίπου 700 εκατομμυρίων ευρώ, με πρωταγωνιστή τον επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.
Στο εδώλιο θα κάτσουν -εκτός του επιχειρηματία- άλλα 42 άτομα, τα οποία αντιμετωπίζουν σωρεία κακουργηματικών πράξεων που ανά περίπτωση αφορούν σε συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης και ένταξη σε αυτή, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, απάτη και απιστία.
Σε κάποιους από τους κατηγορουμένους η κατηγορία αποδίδεται σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, με αποτέλεσμα να έρχονται αντιμέτωποι ακόμη και με τα ισόβια.
Ανάμεσα στους κατηγορουμένους είναι υψηλόβαθμα στελέχη της τράπεζας, αλλά και εταιρειών που ανήκαν στον άλλοτε κραταιό όμιλο Λαυρεντιάδη. Μεταξύ εκείνων που αντιμετωπίζουν βαρύτατες κατηγορίες είναι οι Τρύφων Κολίντζας, Δημήτρης Αραμαντής, Αντώνης Αθανάσογλου, Σμαράγδα Λιαρμακοπούλου αλλά και ο φυγόδικος επιχειρηματίας και στενός συνεργάτης του κ. Λαυρεντιάδη, Πέτρος Κυριακίδης.
Η ογκώδης δικογραφία που έχει σχηματιστεί αποδίδει πρωταγωνιστικό ρόλο στον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, ο οποίος κρίθηκε προφυλακιστέος τον Δεκέμβριο του 2012 και παρέμεινε επί 18 μήνες προσωρινά κρατούμενος.
Ο επιχειρηματίας αποφυλακίστηκε τον Ιούνιο του 2014, λόγω παρέλευσης του 18μήνου, με αυστηρούς περιοριστικούς όρους. Είναι χαρακτηριστικό πως ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης υποχρεώθηκε να παραδώσει το διαβατήριο και την ταυτότητά του, του απαγορεύτηκε η μετακίνηση ακόμη και εκτός του Νομού Αττικής, ενώ στους περιοριστικούς όρους προβλέπεται ρητά ότι μπορεί να διανυκτερεύσει μόνο στο σπίτι του.
Σύμφωνα με τη δικογραφία, οι κατηγορούμενοι έδρασαν με κοινό δόλο στο πλαίσιο οργανωμένης και με κατανεμημένους ρόλους ομάδας. Από τα στοιχεία της έρευνας του εισαγγελέα Ιωάννη Δραγάτση και της ανακρίτριας Ιωάννας Χατζάκη που παρέλαβε τον φάκελο μετά την άσκηση ποινικών διώξεων, φαίνεται να προκύπτει ότι ο Λ. Λαυρεντιάδης και συνεργάτες του σε κάποιες περιπτώσεις δημιουργούσαν εταιρείες με μόνο στόχο να δεχθούν τα χρήματα των δανείων από την Proton Bank.
Αντίστοιχα το κατηγορητήριο θεωρεί πως τα μέλη της διοίκησης του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος και των αρμόδιων υπηρεσιών της σκοπίμως αγνόησαν τους πιστωτικούς κινδύνους που αναλάμβανε η τράπεζα, εγκρίνοντας χωρίς εξασφαλίσεις και εγγυήσεις τα επίμαχα δάνεια. Στα πορίσματα που περιλαμβάνονται στην ογκώδη δικογραφία για την υπόθεση γίνεται ειδική αναφορά στις διαδρομές που ακολουθούσαν τα χρήματα κάποιων εκ των δανείων, από εταιρεία σε εταιρεία, ώστε να είναι δυσχερής ο εντοπισμός τους από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές.
Ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, πάντως, φέρεται να αμφισβητεί τα ποσά των αποκαλούμενων επισφαλών δανείων, επισημαίνοντας ότι κάποια από αυτά εκταμιεύτηκαν ενώ ο ίδιος δεν ήταν καν μέτοχος. Όπως ισχυρίζεται, μέρος των δανείων για τα οποία καλείται να δώσει εξηγήσεις έχει μεταφερθεί στην «καλή Proton Bank», ενώ σημειώνει πως έχει επιστρέψει χρήματα στην τράπεζα και ότι πρόθεσή του είναι να επιστρέψει κι άλλα.
Η δίκη αναμένεται να είναι πολύμηνη, καθώς έχουν κληθεί για να καταθέσουν ως μάρτυρες κατηγορητηρίου 53 άτομα. Επιπλέον οι μάρτυρες υπεράσπισης εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τους 100.
Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο
Συνολικά 35 κατηγορούμενοι για τα επισφαλή δάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου θα καθίσουν τελικά στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας. Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου απέρριψε την αίτηση οκτώ εκ των παραπεμπομένων, οι οποίοι ζητούσαν να αναιρεθεί το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών.
Μεταξύ των 35 είναι οι επιχειρηματίες Δημήτρης Κοντομηνάς, Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, Περικλής Λίβας, Δημήτρης Μπακατσέλος, Βίκτωρας Ρέστης, ο πρώην επικεφαλής του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Άγγελος Φιλιππίδης αλλά και η πρώην επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Αναστασία Σακελλαρίου.
Οι 35 αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της απιστίας και απάτης με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/1950 περί καταχραστών του Δημοσίου και του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος.
Το Δικαστικό Συμβούλιο με το βούλευμα αποδίδει στους 35 σειρά κακουργηματικών πράξεων, ορισμένες από τις οποίες επισύρουν την ποινή της ισόβιας κάθειρξης.
Στο επίμαχο βούλευμα περιγράφεται το «πάρτι» εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο είχε στηθεί στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο με τη μορφή δανειοδοτήσεων, προκειμένου τα χρήματα αυτά να καταλήξουν, σύμφωνα με την κατηγορία, σε προσωπικούς τραπεζικούς λογαριασμούς ή σε πολυτελή ακίνητα, ή ακόμα και να χαθούν εντελώς τα ίχνη τους.
Την αίτηση αναίρεσης υπέβαλαν οι Δημήτρης Κοντομηνάς, Βίκτωρ Ρέστης, Άγγελος Φιλιππίδης και πέντε υπάλληλοι του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, αλλά η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου έκρινε ότι δεν πρέπει να γίνει δεκτή, θεωρώντας ότι δεν συντρέχει λόγος άσκησής της.
Χρυσή Αυγή
Τρία χρόνια συμπληρώνονται σε μία εβδομάδα από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Το κατηγορητήριο που αποδίδεται στο πολιτικό κόμμα της Χρυσής Αυγής είναι ιδιαίτερα βαρύ.
Σύμφωνα με το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, η Χρυσή Αυγή αποτελεί εγκληματική οργάνωση με στρατιωτική δομή και ιεραρχία, υπό ανώτατο ηγέτη τον Νίκο Μιχαλολιάκο. Το βούλευμα, που αριθμεί 1.109 σελίδες, καταγράφει τις ρατσιστικές επιθέσεις της Χρυσής Αυγής από το 2008 έως το 2013, οπότε και εξαρθρώθηκε η εγκληματική οργάνωση.
Σύμφωνα με αυτό, η Χρυσή Αυγή δρα ως εγκληματική οργάνωση και για τον λόγο αυτόν είχαν προφυλακιστεί οι βουλευτές της.
Εκτός από τη δολοφονία Φύσσα, οι βασικές υποθέσεις που περιλαμβάνονται στο πολυσέλιδο βούλευμα είναι:
-επίθεση σε αφισοκολλητές του ΠΑΜΕ στο Πέραμα
-επίθεση σε Αιγύπτιους ψαράδες (βρίσκεται σε εξέλιξη)
-επιθέσεις στο στέκι Αντίπνοια, στο στέκι Συνεργείο στην Ηλιούπολη, εναντίον μαθητή στο Π. Φάληρο, -σε αλλοδαπούς εργάτες στην Κρήτη καθώς και η δολοφονία του Λουκμάν Σαχζάτ.
Η δίκη που είχε χαρακτηριστεί ιδιαίτερα σημαντική από τον πολιτικό κόσμο της χώρας «σέρνεται» εδώ και τρία χρόνια στις δικαστικές αίθουσες.
Είναι μια δίκη το αποτέλεσμα της οποίας θα φέρει αναστάτωση στο πολιτικό σύστημα τόσο σε περίπτωση που τελικά η Χρυσή Αυγή καταδικαστεί ως εγκληματική οργάνωση όσο και στο ενδεχόμενο να μην καταδικαστεί. Όπως και να 'χει, μετά την εκδίκαση της υπόθεσης αναμένονται ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, καθώς το τρίτο κόμμα της ελληνικής Βουλής -με βάση τις τελευταίες εκλογές- σε περίπτωση καταδικαστικής απόφασης θα πρέπει να διαλυθεί ή να αλλάξει ονομασία και πρόσωπα.
Δίκη για τις μίζες στο Ερρίκος Ντυνάν
Προφυλακιστέος κρίθηκε στις 20 Μαΐου 2016 ο πρώην πρόεδρος του Δ.Σ. του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν» Ανδρέας Μαρτίνης, ο οποίος απολογήθηκε μαζί με τη σύζυγό του Γεωργία ενώπιον του ανακριτή διαφθοράς για μίζα 3,1 εκατ. μάρκων από γερμανική εταιρεία που προμήθευσε το νοσοκομείο με εξοπλισμό.
Η σύζυγός του αφέθηκε ελεύθερη με περιοριστικούς όρους (χρηματική εγγύηση ύψους 600.000 ευρώ, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και δύο φορές εμφάνιση στο εποπτικό αστυνομικό τμήμα). «Εγώ δεν έπεισα, η γυναίκα μου όμως -όπως φαίνεται- τα κατάφερε» δήλωσε εξερχόμενος από το γραφείο του ανακριτή ο κ. Μαρτίνης, όταν ρωτήθηκε σχετικώς από τους δημοσιογράφους.
«Η εγγύηση είναι υπέρογκη, σύντομα θα ασκήσουμε ένδικα μέσα, ώστε να αλλάξουμε τα δεδομένα» είπε ο συνήγορός τους Γιάννης Θωμάς.
Το zougla.gr θα παρακολουθεί και θα σας ενημερώνει για την εξέλιξη όλων αυτών των σοβαρών δικαστικών υποθέσεων, ελπίζοντας να μην υπάρξουν κι άλλες καθυστερήσεις.
Γιατί η κωλυσιεργία σε τόσο σοβαρές υποθέσεις βλάπτει «θανάσιμα» τη Δικαιοσύνη...
Δύσκολος θα είναι ο δικαστικός χειμώνας για πολλούς επιχειρηματίες οι οποίοι έχουν εμπλακεί σε σοβαρές κακουργηματικές πράξεις που επισύρουν βαριές ποινέςΟγκώδεις δικογραφίες που έχουν απασχολήσει πολλές φορές τα ΜΜΕ και έχουν ξεχαστεί σε κάποιο ανακριτικό συρτάρι ή αργούν να τελεσιδικήσουν θα αρχίσουν εκ νέου να κινούνται.
Παρά τα δυσεπίλυτα προβλήματα που ταλανίζουν εδώ και χρόνια την ελληνική Δικαιοσύνη -στα οποία έχουμε αναφερθεί εκτενώς-, οι δικαστικές αρχές καλούνται να δικάσουν υποθέσεις που σέρνονται για καιρό στα εδώλια των δικαστηρίων.
Ανάμεσα σε αυτές ξεχωρίζουν η υπόθεση Βατοπεδίου, η υπόθεση των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας Energa και Hellas Power, υποθέσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων, η εκδίκαση της υπόθεσης των «θαλασσοδανείων» της Proton Bank, η δίκη για τα δάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, καθώς και η ολοκλήρωση της δίκης για τη Χρυσή Αυγή.
Μονή Βατοπεδίου
Τελευταία εξέλιξη στην πολύκροτη υπόθεση ήταν η απόφαση που εκδόθηκε από το Τριμελές Εφετείο Κομοτηνής.
Εκδόθηκε με ημερομηνία 29-12-2015 η με αριθμό 197/2015 απόφαση, η οποία δέχθηκε την έφεση του Ελληνικού Δημοσίου, απέρριψε την έφεση της Μονής Βατοπεδίου και τις παρεμβάσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου, της Εκκλησίας της Ελλάδος, της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους και της Ιερού Κοινού του Παναγίου Τάφου και απέρριψε στο σύνολό της την αρχική αγωγή της Μονής Βατοπεδίου κατά του Ελληνικού Δημοσίου.
Με βάση την πρωτόδικη απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ροδόπης, που εκδόθηκε με καθυστέρηση αρκετών ετών λόγω του σκανδάλου που είχε ξεσπάσει, η αγωγή της Μονής Βατοπεδίου είχε γίνει δεκτή εν μέρει και μόνο για 3.000 από τα 27.000 στρέμματα που διεκδικούσε με βάση αυτοκρατορικά χρυσόβουλα, ενώ με την τελεσίδικη απόφαση του Εφετείου δικαιώνεται πλήρως το Δημόσιο που διατηρεί όλες τις εκτάσεις της Λίμνης.
Από τη μεριά του, το Πατριαρχείο, ο Πανάγιος Τάφος και η Κοινότητα του Αγίου Όρους είχαν παρέμβει υπέρ της Μονής προκειμένου να μη διαταραχθεί το κύρος των χρυσοβούλων, με τα οποία κατέχουν άλλες εκτάσεις. Πρόεδρος της σύνθεσης του Εφετείου ήταν ο Χρήστος Τζανερίκος, εισηγήτρια η Μυρσίνη Παπαχίου και μέλος ο Μιχάλης Κακαμανούδης.
Πώς ξεκίνησε το σκάνδαλο της Μονής και οι «ιερές» ανταλλαγές
Η υπόθεση σε πρώτο βαθμό είχε συζητηθεί στις 5.11.2003 και η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ροδόπης (87/2008) δεν δημοσιεύθηκε μετά τη διάσκεψη των δικαστών, καθώς υπήρξε ο γνωστός συμβιβασμός μεταξύ του Δημοσίου και της Μονής. Στη συνέχεια ακολούθησε παρέμβαση του τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιώργου Σανιδά και του τότε επιθεωρητή δικαστηρίων και αντιπροέδρου του Α.Π. Ιωάννη Παπανικολάου, με αποτέλεσμα να δημοσιευθεί η επίμαχη απόφαση με καθυστέρηση τεσσάρων ετών.
Η αρχική αυτή αγωγή ήταν η «ρίζα» του τεράστιου σκανδάλου της Μονής Βατοπεδίου, καθώς, μετά τις αντιδράσεις κατοίκων και των Δικηγορικών Συλλόγων Ξάνθης και Ροδόπης όταν ξέσπασε η υπόθεση το 2003, η κυβέρνηση Καραμανλή είχε προχωρήσει στις περιβόητες ανταλλαγές με άλλα ακίνητα-φιλέτα του Δημοσίου στην υπόλοιπη χώρα. Έκτοτε, και μετά την αποκάλυψη, ακολούθησαν ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις και διώξεις για πολιτικούς, μοναχούς, δικαστικούς κι άλλους παράγοντες επί πρωθυπουργίας Καραμανλή, καθώς το σκάνδαλο ξεκίνησε από αυτήν την απόφαση.
Κομβικής σημασίας για την τύχη των ανταλλαγών
Σε ποινικό επίπεδο, η υπόθεση βρίσκεται στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας, ενώ περιπλέκεται ακόμη πιο πολύ, έπειτα από τη σχετική απόφαση (κατά της οποίας αναμένεται να ασκηθεί αίτηση αναίρεσης στον Άρειο Πάγο) και τη δημοσίευσή της. Η εξέλιξη θεωρείται κομβική, καθώς τίθεται σε νέα βάση η τύχη των ανταλλαγών που έγιναν στη βάση του συμβιβασμού του Δημοσίου με τη Μονή.
Πρόκειται για μια υπόθεση που ως γνωστόν είχε οδηγήσει στην πτώση της κυβέρνησης Καραμανλή και για την οποία ακόμα δεν έχουμε το τελικό συμπέρασμα από την Ελληνική Δικαιοσύνη, εάν δηλαδή τελικά η ανταλλαγή μεταξύ εκτάσεων της Μονής Βατοπεδίου και του Ελληνικού Δημοσίου ήταν επικερδής για το τελευταίο.
Energa – Hellas Power
Πρόκειται για υποθέσεις που δικάζονται επί μήνες και μετά την καλοκαιρινή διακοπή των δικαστηρίων αρχίζουν να απασχολούν εκ νέου όχι μόνο τη Δικαιοσύνη αλλά και την κοινή γνώμη, αφού ως γνωστόν στην υπεράσπιση των κατηγορουμένων έχουν «εμπλακεί» και πολιτικά πρόσωπα.
Οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση Energa και Hellas Powerείναι οι υπεύθυνοι των εταιρειών που πρώτες έσπευσαν να υποβάλουν έγγραφες δηλώσεις προς το Συμβούλιο Εφετών ότι συναινούν και επιθυμούν να αποδοθούν αμέσως, χωρίς καμία επιφύλαξη ή καθυστέρηση, τα οφειλόμενα στο ελληνικό Δημόσιο και σε πολλούς δήμους της χώρας, ποσά τα οποία ανέρχονται σε 85 εκατ. ευρώ.
Πρόκειται για χρήματα που έπρεπε να μπουν στα δημόσια ταμεία από το γνωστό «χαράτσι» στους λογαριασμούς του ρεύματος, τον ειδικό φόρο κατανάλωσης που είχε επιβληθεί στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και από οφειλόμενα δημοτικά τέλη.
Η εξόφληση
Πρέπει να σημειωθεί, πάντως, ότι ήδη από τον Ιανουάριο του 2012, οπότε και έκλεισαν όλοι οι λογαριασμοί των εταιρειών και απαγορεύτηκε η κίνησή τους (με διατάξεις του προέδρου της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας), οι κατηγορούμενοι ζήτησαν με αλλεπάλληλα έγγραφά τους προς όλες τις δικαστικές, διοικητικές και πολιτικές αρχές της χώρας καθώς και από τον ίδιο τον πρόεδρο της αρμόδιας Αρχής να αποδεσμευτούν τα χρήματα που παρέμεναν δεσμευμένα στους λογαριασμούς τους, προκειμένου να εξοφληθούν τόσο το Δημόσιο όσο και οι δήμοι.
Ωστόσο, δεν έγινε τίποτα μέχρι την ψήφιση του Νόμου 4312/2014, που παρέχει τη δυνατότητα να υποβληθούν στο Δικαστικό Συμβούλιο ή στο δικαστήριο δηλώσεις συναίνεσης για την άμεση επιστροφή των χρημάτων σε Δημόσιο και δήμους, με εγγραφή στους κωδικούς του προϋπολογισμού.
Η εισαγγελέας
Η δίκη των υπευθύνων των δύο εταιρειών άρχισε τον Φεβρουάριο του 2014. Ο Νόμος 4312 οδηγούσε στην άμεση είσπραξη οφειλομένων, δηλαδή σε άμεση ικανοποίηση του Δημοσίου και των δήμων. Ωστόσο, αιφνιδιαστικά η εισαγγελέας της έδρας εξέφρασε επιφυλάξεις για την αποδοχή των σχετικών δηλώσεων συναίνεσης.
Ζήτησε μάλιστα από το δικαστήριο να θεωρηθούν απαράδεκτες, υποστηρίζοντας ότι με αυτές δεν ικανοποιούνται όλες οι απαιτήσεις των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου από τις συναλλαγές αγοραπωλησίας ενέργειας και λοιπές χρεώσεις χρήσης του συστήματος, που καταγράφηκαν κατά τον χρόνο παραγωγικής λειτουργίας των δύο εταιρειών.
Όλα αυτά παρά το γεγονός ότι οι εν λόγω απαιτήσεις είναι ακόμη ανεκκαθάριστες και την ώρα που στα πολιτικά δικαστήρια εκκρεμούν δεκάδες αγωγές που έχουν ανταλλάξει μεταξύ τους τα ΝΠΙΔ και οι προμηθεύτριες εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας.
Έτσι, μόνο μετά την εκδίκαση αυτών των αγωγών και την έκδοση τελεσίδικων αποφάσεων θα είναι δυνατόν να προσδιοριστούν οι οφειλέτες και το ύψος των χρεών. Πρόκειται για μια υπόθεση που το αποτέλεσμά της αναμένει με αγωνία η σημερινή κυβέρνηση, αφού στο παρελθόν είχε εμπλέξει σε αυτή στελέχη της ΝΔ.
Εξοπλιστικά προγράμματα
Η εισαγγελέας εφετών Ελισάβετ Βίδρα πριν από μία εβδομάδα πρότεινε να δικαστούν έξι από τους συνολικά 11 κατηγορουμένους στην υπόθεση που αφορά στην εξαγορά του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος μικρού βεληνεκούς OSA AMK, η οποία μπήκε στο «μικροσκόπιο» της Δικαιοσύνης μετά την απολογία του πρώην αναπληρωτή διευθυντή Εξοπλισμών Αντώνη Κάντα.
Η ομολογία του Αντώνη Κάντα τον Δεκέμβριο του 2013 πως το «δώρο» του για την επίμαχη προμήθεια ανήλθε σε 1,7 εκατ. δολάρια άνοιξε τον ασκό του Αιόλου και η έρευνα δεν άργησε να φθάσει στα πρόσωπα που φέρονται να εμπλέκονται.
Στην πρότασή της, η εισαγγελέας εισηγείται την παραπομπή ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων των Λάμπρου Μπαρτζώκα, Αντώνη Κάντα, Ζαν Κλοντ Όσβαλντ, Σπύρου Μεταξά, Φάνη Λυγινού και Γιάννη Σμπώκου, κατά περίπτωση για ενεργητική και παθητική δωροδοκία σε βάρος του Δημοσίου, αλλά και για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.
Πρόσωπο-«κλειδί» στην υπόθεση φαίνεται ότι ήταν ο Λάμπρος Μπαρτζώκας ως -τότε- υπάλληλος της κρατικής ρωσικής εταιρείας «ROSOVOORUZEHNIA», ο οποίος, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του Αντώνη Κάντα, τον δωροδόκησε για το αντιαεροπορικό σύστημα με 1,7 εκατ. δολάρια.
«Ο κ. Μπαρτζώκας επισκεπτόταν πολύ συχνά το γραφείο του κ. Σμπώκου. Αργότερα μάλιστα εμφανιζόταν και ως διεθνής σύμβουλος εταιρείας στην Ελλάδα που είχε αναλάβει τα αντισταθμιστικά των TOR (...) Περί το 1998 μου είχε πει ότι από το πρόγραμμα OSA που αυτός μεσολαβούσε, η προμηθεύτρια εταιρεία θα έδινε στον κ. Σμπώκο πολλά λεφτά γιατί ήταν πολύ απαιτητικός, μέχρι που τους είχε εκνευρίσει» είχε αναφέρει -μεταξύ άλλων- στην απολογία του.
«Οταν ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα και υπεγράφη η σύμβαση, ρώτησα τον κύριο Μπαρτζώκα πόσο θα είναι αυτό το δώρο που μου είχε πει» ανέφερε απολογούμενος o Κάντας και πρόσθεσε: «Μου απάντησε ότι δεν ξέρει ακόμη ακριβώς, γιατί έχει εκτός από εμένα και πιο 'ψηλά' υποχρεώσεις. Δεν μου προσδιόρισε ποιους, αλλά πιο ψηλά από εμένα ήταν ο κ. Σμπώκος και ο κ. Τσοχατζόπουλος. Ο κ. Μπαρτζώκας επισκεπτόταν συχνά το γραφείο του κ. Σμπώκου».
Κατά την απολογία του ενώπιον των ανακριτών, ο Αντώνης Κάντας ισχυρίστηκε, δε, ότι ο κ. Μπαρτζώκας εμφανιζόταν αργότερα και ως διεθνής σύμβουλος μιας εταιρείας στην Ελλάδα που είχε αναλάβει τα αντισταθμιστικά των TOR -M1.
H εισαγγελέας, ωστόσο, προτείνει να κηρυχθεί απαράδεκτη η ασκηθείσα ποινική δίωξη σε βάρος των αδελφών Γιώργου και Πέτρου Χριστοδουλίδη, του Γιώργου Καμάρη, αλλά και του Γιάννη Σμπώκου για τη μερικότερη πράξη του «ξεπλύματος» λόγω εκκρεμοδικίας. Μάλιστα, με την ίδια πρόταση ζητεί την απόρριψη της αίτησης του Λάμπρου Μπαρτζώκα για άρση του περιοριστικού όρου της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα,.
Τον τελικό λόγο για την παραπομπή ή μη των κατηγορουμένων σε δίκη θα έχει το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας.
PROTON BANK (Λαυρεντιάδης)
Μια υπόθεση η οποία «καρκινοβατεί» και πάει από αναβολή σε αναβολή αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα.
Ιστορικό
Μια από τις πλέον πολυσυζητημένες υποθέσεις είναι αυτή των επισφαλών δανείων της Proton Bank, ύψους περίπου 700 εκατομμυρίων ευρώ, με πρωταγωνιστή τον επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.
Στο εδώλιο θα κάτσουν -εκτός του επιχειρηματία- άλλα 42 άτομα, τα οποία αντιμετωπίζουν σωρεία κακουργηματικών πράξεων που ανά περίπτωση αφορούν σε συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης και ένταξη σε αυτή, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, απάτη και απιστία.
Σε κάποιους από τους κατηγορουμένους η κατηγορία αποδίδεται σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, με αποτέλεσμα να έρχονται αντιμέτωποι ακόμη και με τα ισόβια.
Ανάμεσα στους κατηγορουμένους είναι υψηλόβαθμα στελέχη της τράπεζας, αλλά και εταιρειών που ανήκαν στον άλλοτε κραταιό όμιλο Λαυρεντιάδη. Μεταξύ εκείνων που αντιμετωπίζουν βαρύτατες κατηγορίες είναι οι Τρύφων Κολίντζας, Δημήτρης Αραμαντής, Αντώνης Αθανάσογλου, Σμαράγδα Λιαρμακοπούλου αλλά και ο φυγόδικος επιχειρηματίας και στενός συνεργάτης του κ. Λαυρεντιάδη, Πέτρος Κυριακίδης.
Η ογκώδης δικογραφία που έχει σχηματιστεί αποδίδει πρωταγωνιστικό ρόλο στον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, ο οποίος κρίθηκε προφυλακιστέος τον Δεκέμβριο του 2012 και παρέμεινε επί 18 μήνες προσωρινά κρατούμενος.
Ο επιχειρηματίας αποφυλακίστηκε τον Ιούνιο του 2014, λόγω παρέλευσης του 18μήνου, με αυστηρούς περιοριστικούς όρους. Είναι χαρακτηριστικό πως ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης υποχρεώθηκε να παραδώσει το διαβατήριο και την ταυτότητά του, του απαγορεύτηκε η μετακίνηση ακόμη και εκτός του Νομού Αττικής, ενώ στους περιοριστικούς όρους προβλέπεται ρητά ότι μπορεί να διανυκτερεύσει μόνο στο σπίτι του.
Σύμφωνα με τη δικογραφία, οι κατηγορούμενοι έδρασαν με κοινό δόλο στο πλαίσιο οργανωμένης και με κατανεμημένους ρόλους ομάδας. Από τα στοιχεία της έρευνας του εισαγγελέα Ιωάννη Δραγάτση και της ανακρίτριας Ιωάννας Χατζάκη που παρέλαβε τον φάκελο μετά την άσκηση ποινικών διώξεων, φαίνεται να προκύπτει ότι ο Λ. Λαυρεντιάδης και συνεργάτες του σε κάποιες περιπτώσεις δημιουργούσαν εταιρείες με μόνο στόχο να δεχθούν τα χρήματα των δανείων από την Proton Bank.
Αντίστοιχα το κατηγορητήριο θεωρεί πως τα μέλη της διοίκησης του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος και των αρμόδιων υπηρεσιών της σκοπίμως αγνόησαν τους πιστωτικούς κινδύνους που αναλάμβανε η τράπεζα, εγκρίνοντας χωρίς εξασφαλίσεις και εγγυήσεις τα επίμαχα δάνεια. Στα πορίσματα που περιλαμβάνονται στην ογκώδη δικογραφία για την υπόθεση γίνεται ειδική αναφορά στις διαδρομές που ακολουθούσαν τα χρήματα κάποιων εκ των δανείων, από εταιρεία σε εταιρεία, ώστε να είναι δυσχερής ο εντοπισμός τους από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές.
Ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, πάντως, φέρεται να αμφισβητεί τα ποσά των αποκαλούμενων επισφαλών δανείων, επισημαίνοντας ότι κάποια από αυτά εκταμιεύτηκαν ενώ ο ίδιος δεν ήταν καν μέτοχος. Όπως ισχυρίζεται, μέρος των δανείων για τα οποία καλείται να δώσει εξηγήσεις έχει μεταφερθεί στην «καλή Proton Bank», ενώ σημειώνει πως έχει επιστρέψει χρήματα στην τράπεζα και ότι πρόθεσή του είναι να επιστρέψει κι άλλα.
Η δίκη αναμένεται να είναι πολύμηνη, καθώς έχουν κληθεί για να καταθέσουν ως μάρτυρες κατηγορητηρίου 53 άτομα. Επιπλέον οι μάρτυρες υπεράσπισης εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τους 100.
Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο
Συνολικά 35 κατηγορούμενοι για τα επισφαλή δάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου θα καθίσουν τελικά στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας. Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου απέρριψε την αίτηση οκτώ εκ των παραπεμπομένων, οι οποίοι ζητούσαν να αναιρεθεί το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών.
Μεταξύ των 35 είναι οι επιχειρηματίες Δημήτρης Κοντομηνάς, Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, Περικλής Λίβας, Δημήτρης Μπακατσέλος, Βίκτωρας Ρέστης, ο πρώην επικεφαλής του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Άγγελος Φιλιππίδης αλλά και η πρώην επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Αναστασία Σακελλαρίου.
Οι 35 αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της απιστίας και απάτης με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/1950 περί καταχραστών του Δημοσίου και του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος.
Το Δικαστικό Συμβούλιο με το βούλευμα αποδίδει στους 35 σειρά κακουργηματικών πράξεων, ορισμένες από τις οποίες επισύρουν την ποινή της ισόβιας κάθειρξης.
Στο επίμαχο βούλευμα περιγράφεται το «πάρτι» εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο είχε στηθεί στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο με τη μορφή δανειοδοτήσεων, προκειμένου τα χρήματα αυτά να καταλήξουν, σύμφωνα με την κατηγορία, σε προσωπικούς τραπεζικούς λογαριασμούς ή σε πολυτελή ακίνητα, ή ακόμα και να χαθούν εντελώς τα ίχνη τους.
Την αίτηση αναίρεσης υπέβαλαν οι Δημήτρης Κοντομηνάς, Βίκτωρ Ρέστης, Άγγελος Φιλιππίδης και πέντε υπάλληλοι του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, αλλά η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου έκρινε ότι δεν πρέπει να γίνει δεκτή, θεωρώντας ότι δεν συντρέχει λόγος άσκησής της.
Χρυσή Αυγή
Τρία χρόνια συμπληρώνονται σε μία εβδομάδα από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Το κατηγορητήριο που αποδίδεται στο πολιτικό κόμμα της Χρυσής Αυγής είναι ιδιαίτερα βαρύ.
Σύμφωνα με το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, η Χρυσή Αυγή αποτελεί εγκληματική οργάνωση με στρατιωτική δομή και ιεραρχία, υπό ανώτατο ηγέτη τον Νίκο Μιχαλολιάκο. Το βούλευμα, που αριθμεί 1.109 σελίδες, καταγράφει τις ρατσιστικές επιθέσεις της Χρυσής Αυγής από το 2008 έως το 2013, οπότε και εξαρθρώθηκε η εγκληματική οργάνωση.
Σύμφωνα με αυτό, η Χρυσή Αυγή δρα ως εγκληματική οργάνωση και για τον λόγο αυτόν είχαν προφυλακιστεί οι βουλευτές της.
Εκτός από τη δολοφονία Φύσσα, οι βασικές υποθέσεις που περιλαμβάνονται στο πολυσέλιδο βούλευμα είναι:
-επίθεση σε αφισοκολλητές του ΠΑΜΕ στο Πέραμα
-επίθεση σε Αιγύπτιους ψαράδες (βρίσκεται σε εξέλιξη)
-επιθέσεις στο στέκι Αντίπνοια, στο στέκι Συνεργείο στην Ηλιούπολη, εναντίον μαθητή στο Π. Φάληρο, -σε αλλοδαπούς εργάτες στην Κρήτη καθώς και η δολοφονία του Λουκμάν Σαχζάτ.
Η δίκη που είχε χαρακτηριστεί ιδιαίτερα σημαντική από τον πολιτικό κόσμο της χώρας «σέρνεται» εδώ και τρία χρόνια στις δικαστικές αίθουσες.
Είναι μια δίκη το αποτέλεσμα της οποίας θα φέρει αναστάτωση στο πολιτικό σύστημα τόσο σε περίπτωση που τελικά η Χρυσή Αυγή καταδικαστεί ως εγκληματική οργάνωση όσο και στο ενδεχόμενο να μην καταδικαστεί. Όπως και να 'χει, μετά την εκδίκαση της υπόθεσης αναμένονται ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, καθώς το τρίτο κόμμα της ελληνικής Βουλής -με βάση τις τελευταίες εκλογές- σε περίπτωση καταδικαστικής απόφασης θα πρέπει να διαλυθεί ή να αλλάξει ονομασία και πρόσωπα.
Δίκη για τις μίζες στο Ερρίκος Ντυνάν
Προφυλακιστέος κρίθηκε στις 20 Μαΐου 2016 ο πρώην πρόεδρος του Δ.Σ. του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν» Ανδρέας Μαρτίνης, ο οποίος απολογήθηκε μαζί με τη σύζυγό του Γεωργία ενώπιον του ανακριτή διαφθοράς για μίζα 3,1 εκατ. μάρκων από γερμανική εταιρεία που προμήθευσε το νοσοκομείο με εξοπλισμό.
Η σύζυγός του αφέθηκε ελεύθερη με περιοριστικούς όρους (χρηματική εγγύηση ύψους 600.000 ευρώ, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και δύο φορές εμφάνιση στο εποπτικό αστυνομικό τμήμα). «Εγώ δεν έπεισα, η γυναίκα μου όμως -όπως φαίνεται- τα κατάφερε» δήλωσε εξερχόμενος από το γραφείο του ανακριτή ο κ. Μαρτίνης, όταν ρωτήθηκε σχετικώς από τους δημοσιογράφους.
«Η εγγύηση είναι υπέρογκη, σύντομα θα ασκήσουμε ένδικα μέσα, ώστε να αλλάξουμε τα δεδομένα» είπε ο συνήγορός τους Γιάννης Θωμάς.
Το zougla.gr θα παρακολουθεί και θα σας ενημερώνει για την εξέλιξη όλων αυτών των σοβαρών δικαστικών υποθέσεων, ελπίζοντας να μην υπάρξουν κι άλλες καθυστερήσεις.
Γιατί η κωλυσιεργία σε τόσο σοβαρές υποθέσεις βλάπτει «θανάσιμα» τη Δικαιοσύνη...
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου